کاشت اتوماتیک مو
تقریباً نیمی از مردان در سن بالای 50 سال مشکل ریزش مو دارند.بر اساس آمار سال 2008 حدود 000/250 عمل جراحی کاشت مو در جهان انجام پذیرفته است. عمل جراحی پیوند مو به عنوان اثربخشترین درمان این مشکل است.
تکنیک FUE(Follicular Unit Extraction)یکی از پیشرفته ترین متدهای کاشت مو است. که با کمک یک پانچ تیز کوچک که مستقیماً باعث خروج واحد فولیکول به صورت تک تک از پوست مو انجام میپذیرد بدون این که یک اسکار خطی بر جای گذارد.
اسکار خطی مربوط به روش معمول کاشت مو یعنی FUT(Follicular Unit Transplantation) میباشد. کاشت مو به روش FUE با تهاجم کمتر، بهبود سریعتر و عدم وجود اسکار واضح میباشد. مهمترین عارضه این روش درجه بالای قطع فولیکولهای مو و نیاز به تکنیک و مهارت بالای جراح میباشد که مانع از کاربرد مورد قبولتر آن میگردد.
سیستم روباتیک، در صورت موفقیت قادر است که تفاوت در نتایج را به دلیل تفاوت در تکنیکهای فردی کاهش دهد. تحقیقات بسیار اندکی در این زمینه در سالهای اخیر انجام شده است.
Ondaو همکاران سیستم جداسازی روباتیکی طراحی کردهاند که همچنان توسط پزشکان هدایت میشود. Gildenbergکه سیستم روباتیک واقعی مطرح کرده است که با کمک از دید وی استریوتاکتیک قادر است به شکل سه بعدی موها را مورد هدف قرار دهد. با این سیستم کاشت بیشتری انجام میشود ولی متأسفانه هنوز جزئیات چاپ شدهای از چگونگی کارکرد سیستم وجود ندارد.
روش روباتیک اگر چه یک ایده نوین در کاشت مو محسوب میشود ولی به دلیل قیمت بالا، عدم توانایی در تهیه فولیکولار یونیتهای با کیفیت و عدم وجود قدرت قضاوت با دانش فعلی هنوز جای خود را باز نکردهاند و در آینده نزدیک میتواند جایگزین نیروی انسانی گردد.
و اما روش اتوماتیک که از جمله آنها ماشینی جهت کاشت FUEبه نام Maticبود که با وجودی که سرعت بیشتر و میزان بیشتری فولیکولار یونیت در یک زمان محدود تهیه میکرد ولی به دلیل چرخش بیشتر واحدهای فولیکولار بیماران را در ریسک آسیب به واحد فولیکولی بیشتر از روش معمول قرار میداد.
در سال 2008 در کره روشی جهت سرعت بخشیدن به برداشت گرافت توسط Choiو همکاران ارائه شد که دستگاه مکانیکی به نام Choi Implantorبود که باندهای 4 1 تایی مو را برداشت میکرد و توسط یک تیم سه نفره به عنوان برداشتکننده و یک نفر به عنوان نیروی کاشت انجام میشد. سرعت کاشت مو در این روش 12 گرافت در دقیقه و حدود 700 مو در ساعت کاشته میشد.
پروفسور jung chul kimمدل جدیدتری ارائه داد که در حال حاضر در مصر و کشورهای خاورمیانه انجام میشود و توسط نوعی سوزن انجام میشد.دکتر Boudjemaدر فرانسه به وسیله کاشت مکانیکی مو ارائه داد که شبیه قلم کاشت مو دکتر راسمن بود ولی تا زمان نوشتن مقاله تمایلی به انجام این روش نبوده است.
روش کاشت موی اتوماتیک با دستگاه SAFERکه مخفف Suction Assisted Follicular Extraction and reimplantation)است که توسط دستگاه omnigraft(ساخت یک کمپانی فرانسوی) انجام میپذیرد. این دستگاه اولین بار در سال 2000 میلادی وارد ایران شد. در آن زمان دستگاه قابلیت برداشت گرافت ها به روش FIT، جدا نمودن گرافتها و نیز کشت آنها با متد پانچ را داشت ولی انجمن متخصصین پوست در سال 1381 ممنوعیت این دستگاه را به دلیل زیانآور بودن برای افرادی که تحت عمل پیوند مو قرار میگیرند اعلام نمود و علت عمده آن را احتمال انتقال بیماریها به دلیل عدم امکان استریل نمودن کلیه قسمتهای دستگاه بخصوص تیوبهای انتقال دهنده گرافت مو ها، ایجاد تخریب در نواحیدهنده و گیرنده و استفاده از مکانیسم قدیمی و مطرود شدهی پانچ گرافت، بیان کرد.
دستگاهSAFER اتوماتیک هم نیست. چون برداشت گرافتها به صورت تک تک توسط هندپیس دستگاه ولی توسط پزشک یا تکنسین انجام میشود.نکته دیگر این که این دستگاه ارتباطی با کاشت مو توسط روبات ندارد که در حال تحقیق و مطالعه است و به کار گیری آن منوط به زمان و هزینه بالایی است.